Utflykter

I närområdet kring Hua Hin finns ett flertal utflyktsmål. Här följer förslag på några trevliga ställen att besöka. Med utflykter menas dagsutflykter från Hua Hin, utan övernattning.

Elefantsafari Kui Buri NationalPark

Kui Buri National Park bildades 1999 och täcker 969 km² i den bergiga delen av provinsen Prachuap Khiri Khan nära gränsen till Myanmar och söder om Kaeng Krachan National Park, 85 km sydost om Hua Hin.

Parken är känd för att ha Thailands bästa utsiktsplatser för vilda elefanter och vildoxar. Parken har den största populationen av vildoxar i hela Thailand, med uppskattningsvis cirka 100 individer och cirka 320 elefanter, vid den senaste inventeringen 2016. Sannolikheten för att en besökare ska få se vilda elefanter lär vara 99% året runt.

Förutom elefant och vildoxe finns det en del relativt vanliga däggdjur såsom gyllene sjakaler, rådjur, langur, burmesisk hare, malajiskt svin och vildsvin. Andra mer sällsynta däggdjur är banteng, vithandad gibbonapa, leopard, malajisk tapir och asiatisk vildhund. En del djur rör sig över gränsen från den närliggande nationalparken Kaeng Krachan National Park.

Det finns ca 200 000 sandelträd i parken. Det är den enda plats i Thailand där sandelträd får avverkas och enbart för kremering av kungliga familjemedlemmar. För kremeringen av kung Bhumibol Adulyadej avverkades nio träd. En kunglig brahmin tillbringade en månad med att välja ut de träd som uppfyllde de kungliga kriterierna. Det måste vara döda träd som är över 100 år gamla.

Parken är öppen för besökare varje dag mellan 14.00-18.00 året runt. Bästa tiden att besöka parken är november till februari då det inte är för varmt. Under den varma årstiden från mars till maj undviker många djur utsiktsplatserna och söker sig till skuggiga platser. Regnperioden juni till oktober är också en bra period att besöka parken. Parken kan dock vara tillfälligt stängd pga översvämning. Egna fordon får ej medföras in i parken. Transport sker med parkens egna pickuper. Besökarna får sitta på flaket, upp till sex besökare per bil.

En guidad tur med engelsktalande guide kan bokas från länken nedan. Priset varierar med antalet deltagare, från 3500 Baht för en deltagare ner till 1050 Baht per person för åtta deltagare. Besöket börjar 14.30 och varar till 18.00. När man besöker parken ska man helst vara beväpnad med en bra zoom-kamera och en kikare. Det kan vara stora avstånd till djuren.

https://www.thainationalparks.com/kui-buri-national-park/guided-tours/kui-buri-wildlife-safari

Pranburi Forest Park

Pranburi Forest Park

Pranburi Forest Park är beläget i Klongkao-Klongkob National Reserve Forest. I detta reservat har ett område utvecklats till Mangrove Rehabilitation-project under kungligt initiativ av Hennes Majestät Drottning Sirikit. Den 30 september 1982 förklarades det som en skogspark av Royal Forest Department. Skogsparken sträcker sig över ett område på 3.17 kvadratkilometer vid mynningen av Pranburifloden.

Pranburifloden upprätthåller en naturlig balans i ekosystemet, den fungerar som centrum för ekologisk mångfald eftersom den innehåller saltvatten, brackvatten och sötvatten. Tidigare var floden en livsmiljö med gott om krokodiler även kända som ‘Pran krokodil’. Pranburifloden har sitt ursprung i nationalparken Kaeng Krachan och flödar förbi bergskedjor i väster innan den når havet.

Mangroveträd täcker det mesta av parkens yta med en havsstrand kantad av furu på ena sidan och en klippformation som kallas Ram’s Head på den andra sidan. Parken har två naturliga stigar i form av upphöjda träpromenader som korsar genom den täta mangroveskogen. Ett utkikstorn erbjuder utsikt över mangroveskogen från ovan. I parken går det att hyra långsvansbåtar för en 40-minuters rundtur på floden. Dessa ligger vanligtvis förtöjda vid flodvallen i parken. Båtturen kostar 400 baht. Båtar kan även hyras i den närliggande byn Pak Nam Pran.

Hur tar man sig dit

Parken är belägen cirka 25 km söder om Hua Hin på Phetkasem Road. Kör söderut från Hua Hin och ta till vänster på väg 3168 vid skylten Pak Nam Pran, kör sedan till höger vid vägskälet för att komma till parken, eller till vänster för att åka till Pak Nam Pran fiskeby. Därifrån går det att följa strandvägen till parken. En handfull restauranger finns längs denna väg. Parken är öppen dygnet runt. Tillträde till parken är gratis.

Plats: Pak Nam Pran (Pranburi) Tel: +66 (0) 32 621 208

Khao Sam Roi Yot National Park

Khao Sam Roi Yot National Park

Khao Sam Roi Yot är belägen vid Prachuap Khiri Khan-provinsens kust och är det den första marina nationalparken i Thailand. Khao Sam Roi Yot betyder “berget med tre hundra toppar” och hänvisar till en serie kalkstenkullar längs Thailändska viken med den högsta på 605 meter över havet. Det nordvästra hörnet av bergskedjan kallas Thung Sam Roi Yot och är främst sötvattenmyr som täcker nästan 37% av nationalparken vilket gör det till det största våtmarkområdet i Thailand.

Nationalparkens huvudattraktioner är Phraya Nakhon Cave med dess ikoniska kungliga paviljong och enorma kamrar, Kaeo Cave och Thung Sam Roi Yot Freshwater Marsh. Parken är också en attraktiv destination för sitt rika vilda djur i mangroveskogar, vackra stränder, kalkstensöar, stigar och utsiktspunkter. Det är lättillgängligt, bara 60 km söderut från Hua Hin och nästan 3 timmar från Bangkok.

Khao Sam Roi Yot är hem för en stor mångfald av fågelarter som gör det till ett annat bra mål för fåglar med uppskattningsvis cirka 300 arter, varav hälften flyttfåglar. Det är en av de bästa platserna i Thailand att se vattenfåglar på flygvägen mellan Asien och Australien runt januari / februari.

I de otillgängliga skogsområdena i bergen finns några däggdjur som makak, malaysiskt svin, hjort, fiskekatt och malaysisk myrkott.

Delfiner ses regelbundet vid kusten.

Besökstid

Större delen av parken är öppen dygnet runt. Alla större attraktioner har öppettider från 08:00 till 16:30.

Huvudbesökscentret, huvudkontoret och några attraktioner ligger på södra sidan av nationalparken. Entréavgiften är 200B för vuxna och 100 baht för barn och betalas endast en gång när någon av de största attraktionerna besökt.

Huvudattraktioner

Khao Daeng Viewpoint

157 m hög och cirka 700 meter från huvudkontoret på en isolerad kalkstenkulle med 360 ° fri sikt över den omgivande dalen och bergen. Långsvansiga makaker och fåglar är mycket vanliga i området. Det finns en parkeringsplats där leden startar. Leden är stenig och ganska brant, leden är olämplig för rörelsehindrade personer.

Khao Daeng Canal

Båtturer genom mangroveskogar körs i byn Ban Khao Daeng cirka 1,5 km från högkvarteret. Den bästa tiden är runt solnedgången och det tar ungefär en timme. Turen erbjuder vacker utsikt över dalen och genom kalkstenkullar som reser sig runt omkring. En båttur kostar 500 baht per grupp och kan endast ordnas på plats.

Phraya Nakhon Cave

Detta är nationalparkens huvudattraktion och grottan består av två slukhål i kalkstensberget. Det finns en kunglig paviljong med fyra gavlar som kallas Phra Thinang Khuha Kharuhat, byggd 1890 för King Rama V: s besök. Denna paviljong blev symbolen för Prachuap Khiri Khan-provinsen. Under vissa timmar på dagen bildas en fin ljuskägla genom slukhålsöppningen som lyser upp paviljongen och skapar ett vackert ljusspel.

Grottan nås från Laem Sala-stranden med en 430 m lång brant stig på 130 m höjd. Leden kan vara hal under regnperioden.

Kaeo Cave

Denna imponerande grotta med några enorma kammare är tillgängliga med en 250 m lång väg från den närliggande vägen, 16 km från huvudkontoret mot byn Bang Pu. Den består av stalaktiter och stalagmiter med mycket klippig omgivning vilket gör promenaden lite krävande. Grottan har två ingångar och tar cirka 20-25 minuter att gå igenom från den ena till den andra. Fladdermöss kan ses hängande i grottaket.

Det är obligatoriskt med guide från parkkontoret för att besöka denna grotta.

Sai Cave

En grotta som består av stalaktiter och stalagmiter. Den nås med en 300 m lång stig från vägen på kustlinjen, cirka 9 km nordost från huvudkontoret. Det finns ficklampor att hyra under veckodagarna men under helgerna tänds grottan upp.

Besök vingården

Monsoon Valley Vineyards, tidigare Hua Hin Hills Vineyard, är väl värt ett besök.
Ligger vackert beläget uppe i bergen cirka 45 km väster om Hua Hin.

Minibussen utgår dagligen till vingården från Market Village kl. 10.30 och 15.00.
Återvänder från vingården kl. 14.00 och 18.00.
Kostnaden är 300 baht per person tur och retur.

Man kan även besöka vingården med egen bil eller taxi

Man bokar på nätet, www.monsoonvalley.com/en, eller på telefon +66 (0) 32 526 351, på 081-9043 888.

Mrigadayavan Palace i Cha Am

Mrigadayavan Palace även kallade träslottet eller teakslottet ligger cirka 2 mil norr om Hua Hin på vägen mot Cha-Am.
Rama VI lät bygga slottet, som ritades av en italiensk arkitekt. Slottet stod färdigt 1923.  Det ligger naturskönt nere vid havet.

Öppettider Torsdag – tisdag   Kl. 08.30 – 16.30.
Onsdagar stängt.

Om så önskas finns guide till förfogande vid besöket. Fråga efter Eddy vid entrén  till slottet.
Det går även bra att i förväg kontakta honom på telefon 087 0501091.

Tänk på att ha kläder som täcker axlar och knän när ni går in i slottet. Passa även på att se mangroveträsket som ligger inom området. Promenadavstånd i omgivningarna cirka 300-400 m.
Cyklar finns att hyra om man inte vill promenera.

Shopping resa till IKEA i Bangkok

IKEA-resan

Svenskföreningen anordnar i slutet på november en resa till IKEA i Bang Na i Bangkok. I anslutning till IKEA finns det ett stort shoppingcenter. 

Resan är en-dagsresa där vi startar på morgonen och är tillbaka ca kl 20.00. Resan sker med buss, och med på resan finns någon från Svenskföreningen med. Vid den tiden på året finns mat och pynt som hör julen till. Priset är ca 700 baht/per person.

Fladdermusgrottan

Fladdermusgrottan

En grotta i ett av bergen norr om Cha-Am, är bostad för hundratusentals fladdermöss. Varje dag, i skymningen, ganska exakt kl. 18.30, flyger de ut ur grottan för att under natten fånga och äta insekter. I gryningen nästa dag återvänder de till grottan, där de vistas under dagtid.

Det är en annorlunda upplevelse att se fladdermössen lämna grottan. De flyger ganska nära varandra i en lång slingrande ström, ungefär som en rökpelare. Om man står nära där strömmen går fram kan man höra suset av luftströmmen, som skapas av alla tusentals vingslag. Det hela är över på cirka 5 minuter. 

Fladdermössen (bats) är dessutom föda åt bathawks, som specialiserat sig på att äta fladdermöss. Det förstärker upplevelsen att se hökarna attackera fladdermössen.

Glöm inte kameran. Ta gärna med något att dricka nar du väntar på fladdermössen.
Det finns ingen kiosk i närheten.

Vägbeskrivning
Kör motorväg 4 norrut från Cha-Am.

Ta av till vänster vid väg 3174 och kör under motorvägen. Efter passagen under motorvägen åk ca 600 meter, till ett vägkors (tre stora skyltar). Vrid höger,  kör ca 2 km. Då möts man av en skylt “Bats View Point” med en åskådarplattform på höger sida.

På parkeringsplatsen möts man av en tjänstvillig thailändare som vill ha 20 Baht i P-avgift men en skylt talar tydligt om att besöket är kostnadsfritt!

Position i Google Earth: N12.871992 E99.939680

Barbro Rehnberg, Lars Gullstrand

Aktivitetsparken ATV

2 mil från Hua Hin på vägen till Cha Am finns en aktivitetspark. Där kan man köra fyrhjuling ute i naturen i olika avancerade nivåer, skjuta pilbåge, delta i paintball-lekar m.m.

Kontakta 089 206 9020 för närmare information och tidbokning.

www.cha-amatvpark.net. Onsdagar stängt. Öppen 9,00-17.30