Medlemsmötet 26 januari 2017:
Spännande spännvidd!
 
 
Medlemsmötet den 26 januari lockade cirka 100 deltagare till Grand hotel. Om det var Svenska ambassadens Pär Kågeby, viltvårdaren Edwin Wiek, visumfrågor eller något annat som lockade är svårt att säga. Möjligen lockade just den stora variationen…

 
Efter ordförande C-G Ericssons inledning informerade valberedningens ordförande Gert Andersson om läget inför årsmötet. Det finns plats för fler krafter i föreningsarbetet!
 
Ambassadens arbete
Pär Kågeby, som deltagit i princip årligen sedan föreningsstarten 2008, berättade om ambassadens konsulära avdelnings arbete under 2016. Svenska ambassaden i Bangkok är den näst största svenska ambassaden i världen. Vilket förklaras av att närmare en halv miljon svenskar besöker Thailand varje år. Man har cirka 900 konsulära fall per år. Närmast efter kommer ambassaden i Madrid, med 350 fall.
 
Vad handlar då dessa 900 konsulära fall om? 79 var sjukdomsfall, cirka 70 av dessa var oförsäkrade. 139 avled, varav 122 inte hade någon försäkring. 92 svenskar greps av polisen, 57 av dem p.g.a. att de inte hade något giltigt visum.
 
En fråga som ställdes var om ASEAN-samarbetet innebär att man kan ha ett företag i ett annat ASEAN-land och ett hus i Thailand, ägt av företaget. Svaret var att man ska kunna det, men svaret från thailändska myndigheterna är att man arbetar på det. Men inte just nu…
 
Pär uppmanade också alla svenskar i Thailand att anmäla sig på ambassadens hemsida (se längre ner på denna sida). Registret används enbart om en större allvarlig händelse inträffar. 
 
Visum och uppehållstillstånd
Hans Fohrman, som efterträtt Margareta Olsson som föreningens visumspecialist, informerade om att ett immigrationskontor öppnats i Phetchaburi, för de utlänningar som bor i Cha-Am och Phetchaburi. Hua Hins immigrationskontor flyttar senare i år till de västra utkanterna av staden. Ett filialkontor kommer att öppnas i Blúport.
 
Tidigare har inresa landvägen, om man saknat visum, enbart gett 15 dagars uppehållstillstånd men numera har man återgått till att ge 30 dagar igen. Dock kan man göra detta enbart två gånger per år. Det finns vidare beslut på att införa ett 10-års uppehållstillstånd. För att få det krävs en inkomst på 100.000 baht/mån, eller 3 milj baht på banken i minst ett år. Hans råd är att söka detta medan man jobbar, för att nå inkomstkravet. Det är oklart när detta uppehållstillstånd finns att söka.
 
Engagerande viltvård
Edwin Wiek, grundare och ordförande för Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT), höll ett intressant och engagerande föredrag om både det som drivit honom att lämna en klädmodeverksamhet och att ta upp sin barndomsdröm, att vårda vilda djur. Wiek startade detta arbete 2001 i Kao Look Chang, Petchburi, ca 40 kilometer från Hua Hin och 30 km från Cha Am, bakom ett tempel på en bit land som donerats av abboten i templet.
 

Idag finns verksamhet i Indonesien, Bangladesh och Laos, förutom i Thailand. Man har djursjukhus, ger elefanter som tvingats arbeta inom turism en fristad, man letar upp fångna gibboner och får dem frisläppta. Gibboner och elefanter dödas för att man ska komma åt deras barn, och träna dem att jobba inom turistnäringen.

Det är svårt att få genomslag för arbetet i Thailand, eftersom okunskap, korruption, svaga lagar – som dessutom inte tillämpas – hindrar arbetet. Edwin Wiek har till och med blivit fängslad tre gånger och hotats med utvisning på grund av sitt arbete. Men också fungerat som rådgivare till regeringen.

Läs gärna mer på www.wfft.org!
Lillvor Göthede kompletterade Edwin Wieks föredrag med information om en kommande resa till WFFT.
Foto: Per Damsberg.