IT

TV

Det vanligaste sättet att se på TV från Thailand är med Webb-TV i kombination med VPN, för att kringgå problemet med geo-blockering. Enklast är att använda en Smart-TV av senare modell, nyare än 2015 och med en plattform som har stöd för VPN. För den som är nöjd med sin gamla TV går det lika bra att göra den smart genom att koppla in en Smart-TV box med stöd för VPN.

Smart-TV
Vad är en Smart-TV. Med lite historiskt perspektiv kan en Smart-TV förklaras som en teknisk konvergens mellan en dator en plattskärms-TV och en TV-box. Förutom de traditionella funktionerna i TV-apparater och TV-boxar som tillhandahålls via traditionella sändningsmedier, innehåller en smart-TV ett operativsystem eller plattform som ger användaren stöd för att hantera och visa nätverksbaserat media.

Numera har begreppet kommit att beteckna vilken TV som helst som kan anslutas till internet för att få tillgång till tjänster för strömmade media och som kan köra underhållnings-appar, såsom videotjänster on-demand, internetmusikstationer och webbläsare.

Programtillämpningarna eller de sk apparna kan förinstalleras i enheten, eller uppdateras eller installeras på begäran via en app-butik eller en marknadsplats, på samma sätt som apparna hanteras i moderna mobiltelefoner. Nyare Smart-TV apparater har stöd för VPN, antingen inbyggt i plattformen eller genom att VPN-appar kan installeras.

Smart-TV plattformar
Många försök att etablera TV-plattformar har gjorts på senare år.
De plattformar som har överlevt och används är:
• Android TV, Sony
• webOS, LG
• Tizen, Samsung
• Roku TV, TCL
• SmartCast, Vizio
• MyHomeScreen, Panasonic

Video strömning från dator eller mobil
Ett tag var det inne att allting skulle skötas från mobilen. Olika tekniker togs fram för att koppla upp sig mot media-tjänster i mobilen för att därifrån video strömma till TVn.

Miracast
Miracast kan populärt beskrivas som HDMI över Wi-Fi. Miracast introducerades av Wi-Fi alliance 2012. Miracast var inbyggt i Android-plattformen i några år men togs bort 2016. Den finns nu som en app. Miracast var tidigare inbyggt i plattformen hos vissa Smart-TV leverantörer. Miracast fungerar alldeles utmärkt till att strömma video från mobil till TV förutsatt att det finns stöd för Miracast i TVn. Av någon anledning går det dock inte att kombinera Miracast med VPN. Det är således en återvändsgränd för den som vill kringgå geo-blockering.

Chromecast
Chromecast är en enhet för strömning av media utvecklad av Google. Enheten är en HDMI-dongel, som via ett Wi-Fi-nätverk strömmar ljud- och video till en TV. Användaren väljer vad som ska spelas upp på TV:n genom ett urval av appar på sin mobil. Av någon anledning går det dock inte att kombinera Chromecast med VPN. Ytterligare en återvändsgränd för att kringgå geo-blockering.

TV-box
Vad är en TV-box? En TV-box är en adapter för att anpassa någon av de traditionella sändningsmedierna till ett video format som kan presenteras på en TV-skärm.

• Kabel-TV box
• Satellit-TV box
• Marksänd digital TV box
• Hybrid box,
• IPTV box
• Smart-TV box

Smart-TV box
Vad är en Smart-TV box? En Smart-TV box är kort och gott en TV-box som använder någon av de plattformar som används för Smart-TV men även Apple TV är en Smart-TV box. Smart-TV boxar är, som namnet antyder, en extern box som kan anslutas till en TV med HDMI ingång. Den får då samma egenskaper som en Smart TV.

Apple TV
Apple TV är en Smart-TV box som har funnits sedan 2007 och är den första Smart-TV boxen. Apple TV saknar inbyggt stöd för VPN och det gör den till en återvändsgränd för att kringgå geo-blockering.

Android TV box
Vad är en Android TV box? En Android TV box är kort och gott en Smart-TV box som använder Android TV plattformen eller standard Android plattformen, eventuellt en TV modifierad variant. Android plattformen är samma plattform som används för mobiler och surfplattor.

Vad är det för skillnad mellan Android TV och Android? Ingenting av substans, det verkar mest vara ett marknadstrick. Android TV är en plattform som bygger på Android plattformen och som aktivt stöds av Google och som ger alla enheter några gemensamma funktioner. Integrerat stöd för Google cast, en launcher (ett fönster där man klickar på sina app-ikoner) anpassad för TV och en TV Play Store där användaren kan hitta appar och spel som är optimerade för TV. Vilket innebär att de är anpassade för navigering med fjärrkontroll och spelkonsol. Vidare är skärmen låst för liggande presentation.

De Android TV boxar som använder Android har anpassats för TV på samma sätt som Android TV men med Miracast i stället för Googlecast. Cast (speglings) funktionen är till för att kunna presentera information från mobilen på sin TV, tex semesterbilder.

Android TV boxar med standard Android tillverkas av mindre kända elektronikföretag, många från Kina. Android TV boxar har tillverkats och sålts i Kina sedan 2014.
Mi Box från Xiaomi började säljas utanför Kina 2018 men har funnits i en liknande form i Kina sedan tidigare. Där används en modifierad form av standard Android istället för Android TV.

Vid köp av en Android TV box ska den uppfylla åtminstone nedan angivna prestanda. Annars kommer den från ett äldre restparti.
• Quad-core processor, alltså 4 processorkärnor,
• Minst 2 GB RAM och 16 GB lagringsutrymme
• Dubbelband 2.4GHz / 5GHz WiFi,
• 4K-stöd
• Android 6.0 eller senare.

KAN butiken, shopping mall våning tre säljer en made in China box för 1600 Baht (1500 för medlemmar i svenskföreningen).
HomePro säljer en made in Thailand box för 1900 Baht.
Det finns försäljare som har specialiserat sig på att sälja boxar med abonnemang. Då betalar man 1000 Kr för boxen 800 Kr för ett års-abonnemang med 5000 TV-kanaler.

Innan man börjar att använda en Android TV box bör man tänka på vissa saker. Se till att du har en USB mus (helst trådlös) innan du börjar annars blir det jobbigt med bara fjärrkontrollen.

1. Sätt upp nätverket om du kör trådlöst.
2. Skapa Google konto eller logga in på ett redan befintligt. Det startar uppgradering av förinstallerade appar.
3. Ändra pin-koden som har fabriksvärdet 0000.
4. Kör uppgradering av systemet.
5. Installera ett anti-virus program, Norton har en bra gratis app men det finns flera.
6. Installera de appar du behöver, tex SVT Play.
7. Aktivera VPN.

Android har en inbyggd VPN-klient för VPN-tunnel protokollen PPTP och L2TP. Har du en VPN-leverantör som använder någon av de protokollen så kan du under inställningar konfigurera VPN-klienten enligt leverantörens anvisningar.

VPN

VPN står för Virtual Private Network och är ett sätt att utsträcka ett privat nätverk, tex ett företagsnät över ett publikt nätverk, typiskt internet. Det gör det möjligt för en användare att på ett säkert sätt från ett publikt nätverk skicka och ta emot data från ett privat nätverk.

VPN tekniken utvecklades först för att fjärranvändare och regionalkontor skulle få tillgång till företagsresurser. VPN kan också användas för att maskera IP-adressen på enheter som är anslutna till Internet. Andra tillämpningar är därför att kringgå geo-restriktioner med censur. Från början av politisk karaktär men numera huvudsakligen för att kringgå mediaföretag som geo-blockerar sitt utbud.

För att garantera en säker hantering infördes kryptering av data och ett tunnel protokoll, ett kommunikationsprotokoll för att flytta data från ett nätverk till ett annat. Därav begreppet VPN-tunnel. För säker åtkomst infördes autentisering med lösenord eller certifikat.

Flera VPN-tunnelprotokoll har implementerats specifikt för användning med VPN-tunnlar. Två vanliga VPN-tunnelprotokoll är

• PPTP, Point-to-Point Tunneling Protocol
• L2TP, Layer Two Tunneling Protocol

Med en VPN-anslutning kan en säker privat förbindelse skapas över ett publikt nätverk som Internet. En VPN-klient som är uppkopplad mot en VPN-server bildar en VPN-tunnel. VPN-klient programmet kan vara en app eller ett program som installeras på den enhet som ska kopplas upp mot VPN-servern. För alla vanliga operativsystem, såsom Windows, Android mfl finns det en inbyggd VPN-klient för PPTP och L2TP protokollen.

För gemene man är VPN i första hand intressant ur två aspekter. Dels för att kunna spela upp geo-blockerade medier och dels för att skydda sig mot avlyssning och intrång vid användning av öppna nätverk på tex hotell, restauranger eller flygplatser.

Det finns ett mycket stort antal VPN-leverantörer att välja bland. Det är nästan omöjligt att rangordna dessa då många jämförelsetester är partsinlagor. PC-för alla har dock gjort en omfattande testning av ett stort antal VPN-leverantörer. Att välja rätt VPN-leverantör måste utgå från ens egna prioriteringar.

• Vad ska den användas till?
• Med vilken hastighet ska den klara att leverera data, vilken hastighet klarar mitt eget abonnemang?
• Hur viktig är den personliga integriteten?
• Hur mycket får det kosta?

Egen VPN-server

För de som under sin vistelse i Thailand har tillgång till ett internet-abonnemang i Sverige kan en egen VPN-server i Sverige vara ett alternativ till att anlita en VPN-leverantör. Det finns numera en del routrar med inbyggd VPN-server. De är begränsade till protokollen PPTP och OpenVPN. En router med inbyggd VPN-server kostar runt tusen kr och utgör en engångskostnad. De som själva har installerat en router i hemmet bör klara av att konfigurera en VPN-server. Du behöver bara följa instruktionen utan att begripa så mycket. Det finns dessutom en uppsjö av YouTube klipp som visar hur en router med inbyggd VPN-server ska konfigureras. Den som tar steget och lyckas sätta upp en egen VPN-server kommer garanterat att bli mycket nöjd. Dels med sin egen insats men mest för att slippa beroendet till en kommersiell VPN-leverantör. En annan fördel är att belastningen på VPN-servern är konstant, det är bara en som använder den. Flera användare kan naturligtvis koppla upp sig mot VPN-servern men då routern har begränsad processor-kapacitet kan det uppstå prestandaproblem.

För att komplicera saken ytterligare går det även att använda en router med inbyggd VPN-klient för att koppla upp sig mot en egen VPN-server eller annan VPN-server. På det sättet går det att bygga en VPN-tunnel mellan sin router med VPN-server i Sverige och sin router med VPN-klient i Thailand. Det innebär att all internet-trafik i Thailand går krypterad genom VPN-tunneln.
Däremot förblir trafiken på det lokala nätverket LAN och WLAN okrypterad. Mao trafiken mellan dator, mobil och TV mot routern.

ASUS RT-AC66U är en utmärkt router med både inbyggd VPN-server och inbyggd VPN-klient men det finns flera märken att välja mellan.

IP telefoni

IP-telefoni eller VoIP (Voice over Internet Protocol) är en teknik för talkommunikation via nätverk baserade på IP (Internet Protocol).
För svenskar som befinner sig i Thailand är det av intresse att kunna ringa till Sverige och kanske även till andra länder till en låg kostnad. Även om operatörerna har prispressat sina samtalsavgifter på senare år är IP-telefoni fortfarande det billigaste alternativet.

IP-telefoni jämfört med vanlig telefoni
Den fundamentala skillnaden mellan IP-telefoni och traditionell telefoni är att i traditionell telefoni används utrustning som är dedikerad för ändamålet och det reserveras viss kapacitet för ett samtal. Medan IP-telefoni utnyttjar IP baserade nätverk och använder den kapacitet som råkar finnas tillgänglig.
Nackdelen med IP-telefoni gäller dels pålitlighet, dels samtalskvalitet. Det finns inga garantier för att förbindelserna på Internet fungerar. För lokala internetförbindelser är nätproblem avsevärt vanligare än för det publika telenätet.
Problemen med samtalskvalitet beror på att Internet inte reserverar en kommunikationskanal utan överför kommunikationen i datapaket. Dessa datapaket kan bli försenade eller komma bort helt och hållet. För att också försenade paket skall hinna fram måste telefonen återge ljudet med en viss fördröjning. Det blir en avvägning mellan att tappa många paket, med påföljande dålig ljudkvalitet, och att fördröja ljudet så mycket att det blir störande. Tekniken har med åren förfinats och näten har byggts ut och blivit snabbare så det här är normalt inget stort problem. Det kan däremot göra sig gällande när man använder video-samtal.

Säkerhet/Integritet
Det finns problem som gäller datasäkerhet och integritet vid användning av IP-telefoni.
Den väg som datapaket färdas på Internet beror på många faktorer som gör den svårförutsägbar. Det är fullt möjligt att telefonsamtal förmedlas via ett land som har mindre stränga regler vad gäller avlyssning. Samtal inom Europa kan förmedlas via USA och samtal inom Finland via Sverige. Det kan vara känsligt om samtalen är okrypterade eller endast krypterade med svag kryptering och innehåller information som är företagskonfidentiell eller sekretessbelagd.
Ett annat problem är att IP-adresser inte är geografiskt definierade. Det går inte att med säkerhet veta till vilken nödcentral ett nödsamtal ska kopplas.

IP-telefoni med fast abonnemang
Många svenska internetoperatörer erbjuder numera tjänsten fast IP-telefoni. De som redan har ett abonnemang för fast telefoni kan behålla sin gamla analoga telefon och sitt telefonnummer, även riktnummer och det gäller var du än råkar befinna dig i världen.
Man får då köpa eller hyra en VoIp-adapter (även kallad telefonibox eller telefonidosa i operatörernas reklam). I VoIP adaptern översätts den analoga signalen till datapaket för kommunikation över internet. Det är för övrigt samma typ av VoIP-adapter som går att köpa hos Clas Ohlson för 699:-.
Den befintliga analoga telefonen kopplas till VoIP-adaptern som i sin tur kopplas till WAN uttaget i väggen eller till en LAN port på en eventuell befintlig router eller ett DSL modem om ADSL används.
Att det heter fast abonnemang betyder inte att den är geografiskt fast utan bara att man fortsätter att använda samma analoga telefon som tidigare.
VoIP-adaptern är inte bunden till någon geografisk plats. Det går mao att ta sin adapter och analoga telefon under armen och plugga in i vilken internet-anslutning som helst. Det går alltså bra att ta med den till Thailand.
Priset per samtal är lågt. Några tior i månadsavgift. Någon krona i minuten för att ringa till en mobil. Ett par tio-öringar i minuten för att ringa till en fast telefon. Någon krona för att koppla upp ett samtal.

IP-telefoni från dator, platta eller mobil
IP telefoni kan användas från alla enheter som kan anslutas till internet och är försedda med högtalare och mikrofon (och kamera för video samtal). Internetanslutning kan ske via LAN, WLAN eller 3G/4G istället för mobiltelefoninätet.
Används dessutom ett av de vanliga operativsystemen som Windows, Linux, Mac OS, Android, IOS så finns det en mängd olika program att välja mellan för IP-telefoni och som alla kan installeras gratis. Viber, Skype, Facebook Messenger, Line, Google Hangouts och WhatsApp för att nämna några i mängden.
En nackdel med denna metod är att de olika programmen inte är kompatibla med varandra. Det går tex inte att ringa till Skype från Viber. Men å andra sidan är samtalen gratis. En fördel är att de här programmen även har stöd för video-samtal.

Samtal över telefonnätet
Ofta vill man också kunna ringa upp ett godtyckligt telefonnummer, och för det behövs en operatör som kan koppla samtal till det vanliga telefonnätet. Kopplingen sker i mottagarens hemland till lokal samtalstaxa.
Två produkter som erbjuder den möjligheten är
Skype Out
Google Hangouts Dialer
Med dessa går det att ringa till fasta telefoner och mobiler världen över till en låg kostnad, ett par tio-öringar per minut. En nödvändighet när det handlar om att vänta i en lång telefonkö. Samtalen betalas i förväg genom att betala in ett kreditbelopp.
Det här är det absolut enklaste och antagligen billigaste alternativet för att ringa med IP-telefoni till fasta telefoner och mobiler i Sverige..

Säkerhet/Integritet
Den som eftersträvar säkerhet och integritet bör använda en produkt med säker end to end kryptering. En sådan produkt är programmet Signal. Den är framtagen speciellt för att erbjuda högsta möjliga säkerhet och integritet.

Gmail

Instruktioner för att åtgärda e-postmeddelanden som försvinner i Gmail.

E-postmeddelanden som försvinner kan kan bero på driftstörningar av olika anledningar i någon mail-server. Det är ingenting som du själv kan påverka.

Men om problemet kvarstår över tid är det troligare att problemet är relaterat till någon av dina egna Gmail-inställningar. Om så är fallet kan du själv åtgärda problemet.

Svenskföreningen har därför tagit fram en hjälp till självhjälp. Om du följer dessa instruktioner kan du korrigera dina inställningar och förhoppningsvis lösa dina problem med försvunna e-postmeddelanden.

Kontrollera Skräppost och Papperskorgen

När du inte hittar nya e-postmeddelanden i Inkorgen är första åtgärden att se efter om de återfinns i Skräppost eller Papperskorgen.

Om så är fallet beror det på någon av följande orsaker:

  • Du har skapat ett e-postfilter vilket vidarebefordrar dessa e-postmeddelanden till Skräppost eller Papperskorgen.
  • Du har markerat inkommande e-postmeddelanden som Skräppost. De hamnar då i Skräppost.
  • Du har blockerat en viss e-postadress. E-postmeddelanden från den adressen hamnar då fortsättningsvis i Skräppost.

Du kan flytta e-postmeddelanden från Skräppost resp Papperskorgen till Inkorgen genom att följa anvisningarna nedan.

  1. Logga in på ditt Gmail-konto i din webbläsare.
  2. Klicka på Papperskorgen respektive Skräpkorgen.
  3. Välj de e-postmeddelanden som du vill flytta till Inkorgen.
  4. Klicka på flytta till och välj Inkorgen.

För att förhindra att nya e-postmeddelanden hamnar i Skräppost resp Papperskorgen på nytt måste du ta bort motsvarande e-postfilter och blockeringar.

Ta bort Gmail-filter

När du har identifierat ett e-postfilter som orsak till problemet kan du ta bort motsvarande filter genom att följa anvisningarna nedan:

  1. Gå till inställningar på ditt Gmail-konto.
  2. Klicka på ‘filter och blockerade adresser’.
  3. Välj aktuellt e-postfilter och klicka på ‘Ta bort’.
  4. När du fått ett bekräftelsemeddelande, klicka på Ok.

När du tagit bort e-postfiltren ska du kunna ta emot nya e-postmeddelandena i Inkorgen.

Ta bort Gmail-blockeringar

Om du inte får e-post från någon specifik adress, tex från svenskföreningen bör du kontrollera blockeringsinställningarna.

Troligen har du då blockerat adressen och får följaktligen inga e-postmeddelanden från den adressen.

  1. Gå tillbaka till Gmail-filtren och blockerade adressinställningar igen.
  2. Välj namnet på e-postadressen som du vill avblockera.
  3. Klicka på avblockeringsknappen till höger om e-postadressen.

Stäng av inställningarna för vidarebefordran av Gmail

Om du har aktiverat vidarekopplingsinställningarna (av misstag?) på din Gmail får du inga nya e-postmeddelanden på din Gmail.

Dessa e-postmeddelanden kommer då att vidarebefordras till den angivna e-postadressen.

Vidarekopplingsinställningarna måste då ändras enligt anvisningarna nedan:

  1. Gå till inställningarna på ditt Gmail-konto.
  2. Klicka på ‘vidarebefordran och POP/IMAP’.
  3. Välj e-postadressen (som är tillgänglig i vidarebefordringsinställningarna)
  4. Klicka på ‘Ta bort’.

Välj alltid att behålla Gmail-kopian i Inkorgen

Om du har aktiverat POP-inställningarna på ditt Gmail-konto. Se då alltid till att du har valt att behålla Gmail-kopian i Inkorgen.

  1. Gå tillbaka till ‘vidarebefordran och POP/IMAP’.
  2. Under POP-nedladdningen väljer du alternativet ‘behåll Gmail-kopian i inkorgen’.
  3. Klicka på ‘Spara inställningar’.

Frigör Gmail-utrymme

Som bekant tillhandahåller Google 15 GB gratis lagringsutrymme, vilket inkluderar alla tjänster på kontot, Gmail och övriga tjänster såsom molnfunktionen Google Drive.

Om utrymmet på ditt Google-konto är fullt går det inte att ta emot nya e-postmeddelanden på din Gmail.

Om så är fallet måste du frigöra utrymme genom att ta bort filer och/eller e-postmeddelanden som du kan undvara.

När du gör det kan du försöka skicka ett e-postmeddelande till dig själv. Om det kommer fram ligger du under 15 GB.

Om du inte vill rensa ditt konto går det också att betala för mer lagringsutrymme.